Dags att börja plugga? Läs allt om studentbostäder Stockholm!

Till Stockholm kommer varje år tusentals studenter för att studera på bland annat KTH och Stockholms universitet. Det gör också att trycket på studentbostäder är högt. Till skillnad från en del mindre studentstäder har Stockholm ingen bostadsgaranti, men självklart finns det studentbostäder i Stockholm.

Det innebär att många som kommer till Stockholm måste hitta någon form av tillfälligt boende i det mest akuta skedet. Antagningsbeskeden i Sverige skickas ut i slutet av juli och terminen kickstartar en månad senare. Det innebär att många som ska flytta till Stockholm för studier får mycket bråttom att hitta någon annanstans att bo. De flesta börjar med att höra runt bland släkt, vänner och bekanta för att se om det finns någon som kan låna ut ett rum eller en soffa. En del familjer välkomnar också en student tillfälligt eller under en längre tid eftersom de uppskattar sällskapet. Kanske har de nyligen utflugna barn och tycker att hemmet blir lite tomt om det inte fylls av yngre människor. Denna tid kan vara lärorik för båda parter och du kommer få goda råd och tips av dina värdar.

Ett annat alternativ som garanterar ger dig en plats att bo medan du letar studentbostäder i Stockholm är att bo på ett billigt vandrarhem. Här kommer du garanterat att stöta på likasinnade och tillsammans kanske ni kan finna en gemensam lösning. Det är till och med så att ni kan leta gemensam bostad eftersom det brukar vara lättare att få tag på en tre än en etta eller två.

Var finns det studentbostäder i Stockholm?

I Stockholm finns det bland annat 8 000 studentlägenheter i olika områden som centrala Stockholm Solna, Nacka och Huddinge. Apeln, Domus och Forum är några av de mer centrala studentboendena. Kötiderna för att få tillgång till en av dessa studentlägenheter kan vara upp mot 1000 dagar. Dock finns planer på att bygga 2 000 nya studentbostäder. 

Nära Stockholms universitet finns en av de 500 studentbostäderna på Lappkärrsberget som stod klart 2020. Gör gärna en lista över vad som är dina absoluta krav på boende och vad som faktiskt går att kompromissa bort. På så sätt kan du ändå hitta billigt boende och vara nöjd, utan att du känner att du gjort ett totalt nedköp. Med det sagt, det gäller att inte vara kräsen. Att bo en bit från centrum kan vara bra om du vill lägga mycket fokus på studierna och inte frestas av lockelser som restauranger och uteliv faktiskt kan innebära. I gengäld har du oftast också närmare till motionsslingor och andra sportanläggningar.

Bostadskön i Stockholm för studenter

Ska jag stå i bostadskön i Stockholm som student? Du får räkna med att stå i bostadskön ett bra tag om du vill ha en studentbostad i Stockholm. Ett alternativ kan vara att leta efter de något dyrare nyproducerade studentbostäderna och stå i kö så länge för en lägenhet som passar dina preferenser. En del föredrar att bo i ett modernt boende och andra vill ha närhet till just sin skola eller vännerna i samma område. 

När du är helt ny i en stad är gemenskapen viktig och därför är det till och med aktuellt att bo i ett kollektiv den första tiden. Där kan ni dela på hushållssysslorna och handla in gemensamt, allt från toapapper till rengöringsmedel. Man lär sig mycket när man delar samma boyta och måste kompromissa och visa hänsyn till andra. Det negativa med ett kollektiv är att ni måste lägga tid på att hitta en ny inneboende om någon flyttar ut. De flesta vet att studenter flyttar runt och rör på sig mycket, så situationen kan snabbt ändras.

Vad ska du handla när du fått en studentbostad i Stockholm?

En av de roliga aspekterna med att hitta en studentbostad i Stockholm är att skaffa allt du behöver till bohaget. Det behöver inte bli alltför dyrt och det mesta kan du skaffa begagnat, ta med hemifrån eller köpa second hand. I Stockholm finns det ett stort utbud av olika second hand-affärer som Myrorna och Erikshjälpen där det garanterat finns bord, stolar och olika husgeråd. 

Det är inte heller säkert att du verkligen behöver exakt allt som fanns i föräldrahemmet, som hushållsmaskiner, espressomaskiner och mixers. Börja hellre i liten skala och handla efterhand. En prisvärd och bra kaffebryggare kan dock vara en livlina under långa kvällar när du sitter och skriver hemtentor eller pluggar till en stor salstenta. 

Det kan också vara värt att lägga extra pengar på bra knivar eftersom du kommer använda dem dagligen, och kanske en fin skärbräda som även kan dölja en tråkig och repig diskbänk. Några fräscha handdukar och badhanddukar är också ett måste och dessutom kan de bli en fin inredningsdetalj. Oftast är det trångt i små ettor och därför är en fin rumsavdelare i form av en hylla eller ett draperi en smart lösning. Det ska inte kännas som att du vilar huvudet bredvid högen med disk som står på diskbänken.